STAEDTLER ecsettoll teszt

STAEDTLER kalligráfia toll teszt

Fontos megjegyeznem, hogy semmilyen módon nem szponzorálnak a kalligráfia toll márkák, amiket bemutatok ebben a sorozatban. Minden tollat magam vettem és teszteltem, így az őszinte véleményemet (pro/kontra/mennyire ajánlom… ) olvashatod a kalligráfia toll bemtató bejegyzésekben.

STAEDTLER kalligráfia toll

STAEDTLER kalligráfia toll

A STAEDTLER kétvégű ecsettoll a következő, amit bemutatok a sorozatban. Kedvező árával és dupla hegyével próbálja meghódítani a kalligráfia és bullet journal iránt érdeklődő közönség szívét. 72 különböző színben kapható. Nem kifejezetten kalligráfia toll, inkább vízfesték technikákhoz hirdeti magát.

Ecsettoll (6 mm) és vékony filctoll (0,5 mm) a két vége, tintája elmosható, vagyis vízzel újra aktiválható. A nagy ecsettollak közé tartozik. A Csillagszép kalligráfia tanfolyam >>> nagy ecsettollas munkafüzetéhez ajánlom. A leírása szerint nem bolyhosodik hamar, igy a kalligráfia is jól fog menni vele. Valóban használható, de nem a legmegbízhatóbb ecsetfilcek közé tartozik. Lássuk a részletes elemzést.

Kalligráfia toll teszt – STAEDTLER

A szokásos Canson XL Mixed media papíron látható a kalligráfia toll teszt.

Ecsettoll teszt

Kalligráfia toll értékelés

Ecsettoll hegy, filctoll hegy

Hegye filc, rugalmas és egészen puha. Nem a legkezdőbarátabb toll, amit valaha használtam, de könnyen kitapasztalható. Ami nagyobb baj vele, az, hogy nem megbízható a hegy minősége. Én egy 36 színű készletet vettem meg és volt közte egy, ami teljesen használhatatlan volt, mert már kibontásnál teljesen elfeslett volt. Vízfesték technikákhoz ez a toll is kiváló, de kalligráfia tollként használhatatlan. De a többi toll is változó, vannak puhább és kicsit keményebb tollak is a csomagban.

Azok a hegyek, amik jók (nem feslett, nem túl puha) nagyon kényelmesen és hosszú távon használhatóak. Az egész 36-os készletből ilyen módon rossz ecsettolltollak száma 5 vagy 6 volt.

A filctoll hegyek jó minőségűek, tetszik, hogy így hét különböző módon is használható a toll.

Tinta

Víz bázisú tintája nagyon meggyőző. Az azonnali és az 5 perces vizes újraaktiválás után is ragyogó eredményeket ért el. Külön tetszik, hogy nem látszik, hová lett az eredeti tinta felfestve, nincs egy éles csík a festésben. Egy óra után is jól el lehet mosni de itt már megfigyelhető az elválasztó csík a festésben.

Ami még érdekes, az, hogy a tollak tintaleadása egyes színeknél eltérő. Egyik sem száraz, de van pár, ami jóval nedvesebb, mint a többi.

Színek, színösszemosás

Összesen 72 különböző színben érhető el, de úgy tudom egyesével nem kapható. Több kisebb csomag is létezik. Én a 36 darabos kalligráfia toll szettet vettem meg. Még úgy is, hogy vannak benne olyan tollak, amiket nem tudok kalligráfia írásra használni, nagyon szeretem a készletet, szépek a színek.

A színre szín technika – főleg a sok szép könnyen kezelhető szín miatt – nagyon élvezetes vele. Az ecset összeérintése is járható út a színkeverésben. A felvitt és utána vízfesték ecsettel összemosott alkotások gyönyörűek belőle. Kifejezetten élveztem az alkotást ezekkel a tollakkal.

Negatívum, hogy nincs semmilyen színkódja a tollaknak, és vannak esetek, amikor a kupak színe és a tinta színe köszönő viszonyban sincsen egymással. Erre érdemes figyelni.

staedtler ecsettoll

Ár és elérhetőség

A 36 darabos ecsettoll szett valamennyive 10.000 Ft alatt megkaparintható. Egyesével ugyan nem találtam vételi lehetőséget, de a szettek különböző kiszerelésben nagyon széles körben elérhetőek, interneten és írószerekben is rátalálsz, ha emelett a kalligráfia toll mellett döntöttél.

Összegzés, STAEDTLER kalligráfia toll vélemény

Nagyon meg voltam elégedve az ecsettoll használhatóságával. Jó ár érték arány, szép színek és könnyű kezelhetőség.

Jó szívvel ajánlom bárkinek, aki kezdőként olcsó tollakat keres, mégis szeretne sok színből válogatni.

Negatívumai ugyan vannak, mint például az egyes ecsettollak hegye lehet, hogy nem a legjobb egy adott szetten belül, vagy egyes tollak tintálya folyósabb lehet, ha leteszteled a készleted és tudatában vagy ezeknek a problémáknak, örömödet leled majd az alkotásban velük.

Szeretnéd kipróbálni a kalligráfia tollad? Modern ecsettollas kalligráfia tanfolyamunkon ezt is megteheted, letölthető PDF munkafüzetek és oktató videók várnak. A STAEDTLER ecsettoll a nagy ecsettollas munkafüzethez ajánlott!

A sorozatban megjelent kalligráfia toll tesztek:

STABILO Pen 68 brush ecsettoll teszt >>>