Kalligráfia toll

Kalligráfia ecsettoll kalauz

Milyen eszközöket használj a kalligráfia tanfolyam alatt?

Canson XL marker papír

A kalligráfia műveléséhez töménytelen mennyiségű eszközt használhatunk.

Az egyszerű puha hegyű (B-6B) ceruzától az ecsettollakon át a festőecseteket is érintve egészen a mártogatós tollakig.

Ebben a bejegyzésben a modern kalligráfiához oly gyakran használt ecsettollakról lesz szó.

Ecsettoll a modern kalligráfiában

Mi is az az ecsettoll?

Egy olyan toll, amiben a tintát egy ecsetvégű heggyel tudjuk felvinni a kívánt felületre (papír, fa, üveg, stb…). Fontos, hogy a hegy rugalmas, így különböző nyomáserősség hatására különböző vastagságú vonalakat érhetünk el vele. Így tudjuk kialakítai a kalligráfiára jellemző felfelé vékony, lefelé vastag vonásokat. (Ismertebb ecsettoll márkák: stabilo pen 68brush, tombow ABT, tombow fudenosuke, pentel touch, Karin Brushmarker pro)

Kalligráfia ecsettoll

A tollak hegye nagyon változatos lehet, van amelyik szintetikus, vannak filchagyűek, a hajlékonyságuk és hegyméretük is nagyon különböző. Ha érdekel, milyen tollak kaphatóak manapság a piacon, töltsd le az ingyenes eszközajánlónkat, ahol 24 különböző tollat mutatunk be (szerepel köztük a stabilo,  pentel, tombow, karin…, csak, hogy a legismertebbek említsem) több szempont alapján  értékeljük őket (ár, keménység, hegyvastagság, tinta minősége)  és mindegyikhez találsz egy írásmintát.

Csillagszépírás eszközajánló >>>

A tollak töltőanyaga is nagyon eltérő. Vannak alkoholbázisú, vízbázisú, folyékony tintával töltött eszközök is. Van olyan is ami porcelánfestékkel töltött. A variációk nagyon széleskörűek.

Egy biztos, ha bele akarod vetni magad a modern kalligráfia világába, előbb utóbb szép kis gyűjteményre teszel majd szert. Egy jótanács, mielőtt nagy költekezésbe kezdenél, nézz utána, milyen lehetőségeid vannak, és tudd, a gyakorlást, a tanulást, a vonások megismerését egy ceruzával is elkezdheted. Ha valóban élvezed, és szívesen foglalkozol vele, akkor idővel az ecsettollak közül is megtalálod majd a kedvenced.

Lesd meg modern ecsettollas kalligráfia tanfolyamunkat, ahol minden segítséget megadunk a tollak kipróbálásához!

Mi a helyzet azokkal az eccsettollakkal, amiknek a hegye elfeslett?

Bizony, ez egy jó kérdés, ugyanis szinte mindig hamarabb megy tönkre a hegy, mint ahogy a tinta kifogy. Mit is jelent ez? Azt, hogy kalligráfia írásra már nem feltétlenül alkalmas a toll. A vékony vonalak már nem lesznek olyan vékonyak, mellékvonalak jelentkeznek írás közben, elmaszatolódik az írás.

Szerencsére nem kell kidobni szeretett tollainkat, ugyanis a kalligráfiával kéz a kézben jár a vízfestékek használata (hátterek, díszítő elemek készítése, színösszemosásos betűdíszítés) és kiöregedett ecsettollaink új életre kelhetnek ezen technikák alkalmazása során.

Vízfesték technika - ecsettoll használatával

A vízfesték technikával készült háttérhez kiöregedett ecsettollakat használtam.

Mit csinálj az ecsettoll védelmében, hogy tovább bírja?

Először is, figyeld meg mennyire vagy erős kezű, ha nagyon erősen nyomod a tollad a papírhoz, neked valószínűleg érdemes strapabíróbb márkát választani a nagy ecsettollak közül. Ilyen például a Stabilo pen 68brush, vagy a Karin Brushmarker pro. A lágyabb kezűek a Tombow ABT-vel sem végeznek pillanatok alatt. De egy másik jó megoldás a kisebb ecsettollak használata, ha erőskezű vagy, mint a Pentel touch vagy a Tombow fudenosuke (ezek közül is a kéményebb hard tip változat ajánlott).

Másod sorban minden ecsettoll élete megnyújtható azzal, ha írás közben időről időre egy negyed fordulatot forgatsz rajta, így a hegy terhelése egyenletesebb lesz, ami védi a tolladat.

Kalligráfia tanfolyamunkon >>> egy nagyon részletes eszközajánló videót találsz, ahol ecsettollak, papírok és jógyakorlatok várnak.

Ez is érdekelhet:

Csillagszépírás ecsettoll tesztek: