Kalligráfia abc csillagszép abc

Kalligráfia abc

Kalligráfia abc történelem

Nyugatikalligráfia abc-k

A kalligráfia régen nagyon kötött műfaj volt. Nem végezhette akárki, és éveket kellett tanulni, hogy valaki igazán jó lehessen benne.

Volt néhány változata, de összességében a világ bármely pontján is íródott egy szöveg, a kalligráfia abc-k egységesek volt. Nagyon szigorú szabályok mentén alkottak tehát az írnokok. Ilyenek voltak a dőlésszög, betűmagasság, betűszélesség, a kalligráfiára abc betűit alkotó alapvonások. A betűkapcsolások és íróeszközök is mind-mind adottak voltak.

Modern kalligráfia abc-k

Ma ha kalligráfiáról beszélünk, bár az alapok is megjelennek (copperplate, spencerian, black letter) mégis sokkal inkább előtérbe került az egyéni szabadság és kreativitás. A kalligráfia abc-k változatosak, különböző dőlésszögek, betűarányok, alapvonások, betűszélesség hódít, és ezek variációiból mindenki megalkothatja a saját stílusát.

modern kalligráfia munkafüzet

Mi is az a kalligráfia?

Ha ennyire szabad a modern kalligráfia, honnan tudjuk, hogy mi is az a kalligráfia? Rengeteg kalligráfia abc-vel találkozhatsz, ami közös bennük, az, hogy mindegyik alapvonásokból épül fel, és a saját stílusán belül egységes szabályai vannak.

Hogyan épül fel egy kalligráfia abc?

Az első és legfontosabb építőkövei az alapvonások. A kalligráfia betűket mindig alapvonások építik fel. Ha megtanulod az alapvonásokat, akkor a betűket is könnyen fel tudod majd építeni. Ezért nincs köze a kézírásodnak a kalligrafikus írásodhoz. Nem a saját kézírásodat szépítgeted, hanem megtanulsz megrajzolni pár alapvonást, és ezekbol építed majd fel a betűidet. Nézd meg a videót erről:

Vegyük például a csillagszépírás kalligráfia abc-t.

A 7 alapvonás ami felépíti, adott. 55°os dőlésszöggel dolgozik, a betűk aránya 1:1:1, vagyis a betű teste, a felső hurok es az alsó hurok egyenlő méretűek. A betűk szélessége az oválhoz igazított és a hurkok is az ovál szélességét követik. Ha érdekel, milyen a Csillagszépírás kalligráfia abc itt találod meg a modern ecsettollas kalligráfia tanfolyam linkjét:

És íme néhány kép, ami Csillagszépírással készült.

Ha érdekel, hogyan alakíthatod ki te is a saját kalligráfia abc-det, nézd meg az online kalligráfia tanfolyamainkat!