Ceruza kalligráfia

Kalligráfia színes ceruzával

Kalligráfia technika színezés ceruzával

Rengeteg szép szín átmenetes kalligráfia alkotást láthatunk Instagram és Facebook oldalakon, jobbnál jobb ecsettollak érthetőek el a piacon, de mi a helyzet akkor, ha nem akarunk egy vagyont költeni színes tollakra. Vagy épp csak egy csomag színes ceruza akad a kezünkbe?

Lehet-e ceruzával kalligráfiát alkotni?

A válasz igen, ráadásul nagyon szép eredménnyel!

Ceruza kalligráfia menete

Eszközök

A gyerkőc ceruzáival és sima nyomtató papírral is elkezdhetjük. Olcsó és könnyen elérhető bárhol, bármikor.

Persze itt is lehet akár vagyonokat is költeni. A Faber-Castell Polychromos ceruzái például igen drága darabok és kifejezetten ceruzához való művészpapírok is léteznek. A kérdés az, hogy kell-e mindez vagy csak úri huncutság.

Én szeretek kicsit jobb minőségű papírral dolgozni. A HP prémium 90g vagy 100g nyomtató papír már egy jó lépés egyszerűen azért, mert még a gyengébb minőségű ceruzák is jobban írnak a jobb papíron. Ha még jobb minőséget szeretnék, akkor a Canson XL Mixed media papírja a befutó nálam. Egyik papír sem egy vagyon, de a különbség a sima nyomtató papírhoz képest érezhető, szemmel látható.

Régen sokat spóroltam a papíron és fájt is a fejem, miért olyan tragikus az alkotásom a drága kalligráfia tollakkal, ceruzákkal. Amióta figyelek a jobb papírok használatára a kevésbé elit eszközökkel is sokkal jobban tudok dolgozni.

A nagyon drága művész minőségű papírok és ceruzák, kalligráfia tollak szerepe sem elhanyagolható, ha az alkotást már el szeretnéd adni az eszközökön nem érdemes spórolni.

Most hogy az eszköz kérdést tisztáztuk, jöhet a kalligráfia!

kalligráfia különböző eszközökkel

Kalligráfia alapozás

A legtöbb esetben, amikor színes feliratokat készítünk érdemes elő írni a szavakat. Egy halvány ecsettoll (szürke, sárga), ami nem látszik majd a végleges alkotás alatt tökéletes, de faux kalligráfia (hamis kalligráfia) segítségével egy sima ceruzával is felvázolhatjuk a betűinket.

Erre azért van szükség, hogy a színez3s alatt ne a formára kelljen konventrálni, csak a színekre és a technikára.

Színezés ceruzával

A ceruzával történő kalligráfia színezés is az általános ceruza színezés módszerét követi. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha a kiválasztott színeket először apró körkörös mozdulatokkal halványan visszük fel a kalligráfia betűre. Az első rétegen már elkezdhetjük a színösszemosást.

A következő réteget már kicsit erősebben vigyük fel, ugyanúgy körkörös mozdulatokkal. Így egyenletesebb eredményt érhetünk el. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg elég erős nem lesz a szín. Ha elégedettek vagyunk, akkor jöhet a következő kalligráfia betű.

Ha van a csomagban egy fehér ceruza, akkor azzal kicsit rásatírozhatunk a színezésre, jobban “öszemoshatjuk” az egyesével felvitt színeket. Vagy azt is megtehetjük, hogy ha például világos kék, sötét kék és lila ceruzákat használtunk egy színátmenet eléréséhez, hogy az egészet végigsatírozzuk finoman a világoskék ceruzával, hogy egységesebb legyen a betűnk.

Kalligráfia színes ceruzával

Ceruza kalligráfia

A munkafolyamat elég lassú, ahhoz, hogy valóban jó eredményt érj el, érdemes rászánni az idődet.

Lassíts, lazíts, feledkezz bele az alkotásba és élvezd! Modern ecsettollas kalligráfia tanfolyamunkon elkezdheted az alkotást!

Ha pedig egy kis színezéshez támad kedved, de nem akarsz saját színezőt előkészíteni letölthető kalligráfia színezőink pont neked valók! Böngéssz közöttük kedvedre!

Évszakok színező angol