Kalligráfia papír

Kalligráfia papír

Miért fontos a megfelelő kalligráfia papír?

Sokan elsőre átsiklanak a kérdés felett, sőt jó páran, bár nem is tudják, ezért hagyják abba a kalligráfia tanulását. Ugyanis nem megfelelő papírra dolgozni kínszenvedés, de olykor ezen felül lehetetlen is.

Miért lehetetlen rossz kalligráfia papírra írni?

Egyes papírokon – és az általános nyomtató papír pont ide tartozik, sőt a mezei négyzetrácsos füzetek jó része is, hogy a sima rajzlapot már ne is említsem… – a kalligráfia toll tintája elfolyik. Ráadásul, ha a papír felülete nem elég sima, akkor a kalligráfia toll is veszélyben van. Nagyon hamar kikezdi a filc ecsettollakat egy érdesebb papír.

Ahhoz, hogy a kalligráfia világában ismert vonásokat, betűket megalkossuk, a vékony és vastag vonalakat használjuk, amit az ecsetheggyel elvileg könnyedén megrajzolhatunk. Igen ám, de ha folyik a tinta, akkor a vékony vonalaknak lőttek. Ha elfeslett a toll hegye, szintén elfelejthetjük a szép vonalakat.

Ha nem megy a kalligráfia, ellenőrizd, hogy megfelelő papírt használsz-e, mert Lehet, nem benned van a hiba, hanem a kalligráfia papírban, amit használsz!

rontott kalligráfia

Milyen a jó kalligráfia papír?

Először is a felülete sima, így kíméli a tollat. Másodsorban a szerkezete elég strapabíró, hogy a tintát szépen vegye fel, ne follyon szét a szálak között a rákerült folyadék.

Jó kalligráfia papír márkák

Rhodia – a kalligráfusok kedvence

A Rhodia papírokat kifejezetten a kalligráfusok számára fejlesztették ki. Így nem csoda, hogy olyan nagy népszerűségnek örvend kalligráfus körökben. Vékony, enyhén áttetsző, így a vonalvezető is jól átlátszik alatta, de pontozott, vonalas, négyzetrácsos kivitelben is elérhető. Csak ajánlni tudom, bár az ára kicsit borsos. Ha nem akarsz / tudsz a gyakorláshoz ilyen drága papírt venni, akkor is vannak lehetőségeid.

Marker papírok

Még mindig a drágább kategóriában vannak a marker papírok, amiket az ecsettollakhoz fejlesztettek, és mivel a modern kalligráfiához víz bázisú ecsettollat használunk döntően, így pont megfelelnek ezek a papírok az elvárásoknak. Szintén vékony és valamelyest áttetsző papírokról beszélünk, így a vonalvezető még midig játszik.

Ilyen marker papír például a CansonXL marker tömb, vagy a Daler-Rowney marker tömb is. Én ezeket már próbáltam, és nyugodt szívvel ajánlom mindkettőt.

Kartonok

Az írószerekben kapható karton lapokra is jól lehet kalligráfia műveket alkotni. Itt még a lapszín változtatásával is érdekes eredményeket érhetünk el. Mivel ez sem olcsó mulatság, így ez sem feltétlenül gyakorláshoz ajánlott, de jó megoldás a színes technikákhoz is. Sőt a fekete kartonok a metál fényű ecsetollakkal kifejezetten impozáns alkotásokat adnak.

Nyomtató papír – DE nem akármilyen

A HP prémium 90g vagy 100g – os nyomtató papírt egész jónak találtam a gyakorlásra. Prémium minősége már pont elegendő javulás a sima változatokhoz képest, hogy a kalligráfia toll ne menjen rajta tönkre egyhamar. Valamint a szerkezete is megfelelő a tintához. Bevallom, én a gyakorlásaimhoz, amióta ráakadtam csak ezt használom. Kifejezetten olcsó a többi alternatívához képest, és jó rajta alkotni.

Mixed media papírok

A CansonXL Mixed Media papírját is előszeretettel ajánlom, ez a vegyes technikákhoz ajánlott papír az ecsetollakhoz is kiváló. Ez az a papír, amit a leggyakrabban használok a zínösszemosós ecsettoll technikához, mert kicsit hasonlít a vízfesték papírhoz, hasonlóan működik a vizes technikáknál, mégis elég sima, hogy ne tegye tönkre a tollat.

Vízfesték papír

A tollak érdekében nem igazán ajánlom csak úgy írásra, de ha színösszemosásokkal akarunk dolgozni, akkor annyit ad hozzá a textúrájával és a vízes technikákra fejlesztett szerkezetével, hogy időről időre mégis érdemes használni. Vannak simább felületű papírok is, igazából itt mindenkinek érdemes kikísérletezni, mit is szeret.

A kedvenc kalligráfia ecsettollamból van mindig egy fekete, amit kifejezetten csak vízfesték papírral használok. Amint elfeslett, akkor érzékeny búcsú, és egy újjal helyettesítem. Soha nem kínozom magam, hogy rossz tollal próbáljak alkotni, mert úgysem megy. A papír is drága ahhoz, hogy a rossz kalligráfia toll miatt tegyem tönkre az alkotást rajta.

Ha megvan, milyen papírra akarsz gyakorolni, lesd meg INYGENES kalligráfia tanfolyamunkat!

A papír után azt is érdemes tisztázni, mivel alkossunk kalligráfiát: