Kalligráfia,Kalligráfia kezdőknek,Kalligráfia toll,Kalligráfia papír,Kalligráfia tanfolyam

Kalligráfia kezdőknek

Mire figyelj, ha most kezded a kalligráfia tanulást?

Kalligráfia papír

A kalligráfia kezdőknek kicsit ijesztő lehet, a sok toll közül melyik a jó, hogy tudsz kalligráfia abc – t alkotni, hogyan kösd össze a betűket, színösszemosás, idézet layout tervezés… És még csak az alapvonásokkal sem bírsz zöld ágra vergődni. Sokan feladják a sikertelenség miatt a kalligráfia tanfolyam elején, holott lehet nem is a technika hibázott, lehet hogy csak a papír nem volt megfelelő, amit használtak.

rontott kalligráfia

Te ne ess ebbe a hibába! Nézd át a papírajánló cikkünk, amiben írásmintákkal mutatjuk be a különböző kalligráfia papír márkákat.

Kalligráfia toll

A papír után jöhet a kalligráfia toll kérdés. Könnyen össze lehet zavarodni, mit is vegyél. Erre a kérdésre az adhat választ, ha először eldöntöd, milyen kalligráfia stílusban szeretnél alkotni. A modern kalligráfia leggyakrabban ecsettollal íródik. A vágott hegyű kalligráfia toll a Blackletter stílushoz köthető, a mártogatós tollszár + tollhegy a Spencerian és Copperplate kalligráfia alkotásához megfelelő, bár modern kalligráfia is ugyanúgy alkotható vele.

Érdemes tehát a kalligráfia toll választás előtt tájékozódni, mit is szeretnél vele írni. Nézd meg az általad követett és szeretett kalligráfusok mivel alkotnak és ez már nem segíthet leszűkíteni a lehetőségeket.

kalligráfia különböző eszközökkel
Különböző eszközök, különböző technikák

Aztán még az ecsettollak esetében a márkák választása előtt ott a hegyméret kérdése is. A nagy ecsettollak ugyanis az apró betűk írására (pl: levelezés, meghívók sok szöveggel…) nem igazán alkalmasak. Míg a nagy, impozáns idézetek írásához pont a nagy ecsettoll az ideális.

Ha úgy érzed túl sok ez az infó és több segítségre van szükséged, itt találhatod részletes cikkünket.

Kalligráfia tanfolyam vagy workshop

Ha már megvan, hogy mivel és mire akarsz írni, még mindig ott a hogyan. Már Magyarországon is egyre több workshop és online kalligráfia tanfolyam érhető el. Szerencsére egyre többen foglalkoznak ezzel a művészettel.

kalligráfia workshop

Kalligráfia workshop

Ha azon szerencsések közé tartozol, akik számára helyileg elérhető egy workshop és időd is engedi, csak ajánlani tudom őket. De, hogy mielőtt jelentkezel, érdemes utána járni, ki tartja és megnézni a közösségi média oldalakon az alkotásait. Esetleg régebbi kalligráfia diákok értékeléseit elolvashatod róla. Ha tetszik, ahogy alkot, bejön a stílusa, ott a helyed. Egy workshop mindig nagy élmény.

De tudd, nem fogsz megtanulni kalligráfiát alkotni egy hétvége alatt. Egy jó workshop elindít, biztosítja a szükséges tudást és kikövezi az utad a kalligráfussá válás felé, de járnod neked kell rajta. Vagyis gyakorlás és folyamatos tanulás, alkotás nélkül egy workshop nem más mint egy kellemes alkotós kikapcsolódás.

Mi azért nem tartunk workshopokat, mert két pici gyerek mellett (2 és fél éves és 4 hónapos fiúk) nem fér bele egyelőre az életünkbe.

Kalligráfia tanfolyam online

Az online kalligráfia tanfolyam neked való, ha zűrös az időbeosztásod, vagy csak egyszerűen eltérő az átlagostól, vagy helyileg nem elérhető számodra egy workshop sem. Esetleg jobb szeretsz otthon új ismereteket tanulni.

Bárhogy is legyen, online kalligráfia tanfolyam is akad már több is. Hogyan válassz? Nézd meg, tetszik-e az íráskép, amit az oktató kínál. Nézd meg, mit tartalmaz az adott kalligráfia tanfolyam. És nézz utána, van-e ingyenes próba része, ahol el tudod dönteni, valóban akarsz-e a teljes tanfolyamért fizetni.

Ha fejlődni akarsz akár több különböző tanfolyamot is érdemes elvégezned, hiszen ahány oktató, annyi különböző szemszögből közelíti meg a témát.

Nekünk is van kalligráfia tanfolyamunk. Az ingyenes kezdő részről ezen az oldalon tudhatsz meg többet: