3 tipikus kalligráfia hiba

3 tipikus hiba, amit a kezdő kalligráfia tanulók elkövetnek

Én mindegyikbe beleszaladtam, remélem segíthetek neked elkerülni ezeket a kalligráfia tanulói hibákat és a szépírás elsajátítása sokkal könnyebben megy majd neked!

1. Nem jó tollat használsz a kalligráfia tanuláshoz

Rossz típusú a kalligráfia toll

Ha a modern kalligráfia megtanulása a cél, akkor mindenképpen fontos, hogy milyen kalligráfia toll kerül a kezedbe. Bár manapság egyre felkészültebbek a művészellátók, írószerek, de még mindig gyakori, hogy amikor kalligráfia tollat keresel a vágott hegyű merev tollal (blackletter-hez való) találod szemben magad, vagy a tintába mártogatható tollszár + tollhegy (spencerian, copperplate – technikákhoz való) kombinációt ajánlják. Amivel semmi baj, ha azt a stílust akarod megtanulni, de ha a modern kalligráfia érdekel, akkor te valójában ecsettollat keresel. Az ecsettoll hegye ecset szerű, rugalmas így lehet vele a modern kalligráfiára jellemző felfelé vékony, lefelé vastag vonásokat elérni.

Itt találhatsz hasznos tanácsokat, ha új vagy még az ecsettollak világában:

Kalligráfia toll kalauz >>>

Rossz méretű a kalligráfia toll

Ha már megvan az ecsettoll, egy kapcsolódó hiba a rossz tollhegy méret / rossz sablon méret. Nem véletlen, hogy a Csillagszépírás kalligráfia tanfolyam >>> is két méretben érhető el.

Vannak ugyanis a kis ecsettollak (Tombow fudenosuke, Pentel touch, Marvy LePen flex) amik sokkal rövidebb és vékonyabb hegyűek, így kisebb betűket lehet velük írni.

És léteznek nagyobb, vastagabb hegyű ecsettollak is (Tombow ABT, STABILO Pen 68 brush, KARIN Brushmarker pro) amiket egyáltalán nem ajánlok a kis ecsettollas munkafüzethez, mert kínszenvedés vele apró betűket írni, viszont gyönyörű nagyobb alkotásokat készíthetünk veleük.

2. Nem jó papírt használsz a kalligráfia tanfolyam alatt

Spórolós kalligráfia

Egy vagyont elköltöttem tollakra, de olcsó nyomtató papírra és random vásárolt kockás (négyzetrácsos, hogy ne érje szó a ház elejét) füzetbe kezdtem gyakorolni. Mondanom sem kell, majdnem feladtam az egészet, mert annyira nem ment a betűvetés.

Elfolyt a tinta, elfeslett a toll, már azt hittem menthetetlenül béna vagyok és nekem sosem fog menni a kalligráfia, amikor egy YouTube video hatására megvilágosodtam, hogy a hiba nem bennem van, hanem a papír nem volt jó.

Igen ám, de méreg drágák a jó papírok. Így tovább kutattam, míg végül rátaláltam a HP prémium 90g vagy 100g nyomtató papírra. Ez egészen olcsó, de a felülete elég sima, hogy ne bántsa az ecsettoll hegyét és a szerkezete is megfelelő, hogy ne folyjon szét rajta a tinta. Ne várjunk tőle csodákat, vízfesték technikákhoz nem ideális, de gyakorláshoz költségkímélő megoldásnak tökéletes.

Nem jó a papír az adott kalligráfia technikákhoz

Ha eegy színnel akarsz egy ecsetollat használva írni, rövidebb – hosszabb szöveget, idézetet, a HP prémium 90g vagy 100g papír is megteszi. De minőségibb a kalligráfia közösség által hőn szeretett Rhodia papírok széles választéka. Adott esetben a színes karton lap is jó választás lehet.

Vízfestés és színösszemosás technikákhoz azonban, főleg, ha nem vagy spórolós a vízzel strapabíróbb papírt érdemes használnod. Például a Canson XL Mixed media papírja, vagy a simább felületű vízfesték papírok tökéletesen működnek.

Nem érdemes a papíron spórolni, mert rossz papírra kínszenvedés jó kalligráfia művet alkotni.

3. Nem alapozod meg a kalligráfia tudásod

Egyből idézeteket akartam írni és díszes mondatokat. Hamar lelombozott az eredmény. Megpróbáltam lemásolni a látott alkotásokat. Inkább kevesebb, mint több siker övezte a munkám. A betűk kajlák és idétlenek voltak, a szavak nem álltak össze, elfolyt az írásom. De úgy döntöttem nem adom fel! Még többet másoltam és próbáltam betűket gyakorolni. De még valami mindig hiányzott. Egy véletlen folytán ráakadtam egy könyvre, ami elmagyarázta az alapvonások szerepét és a vonalvezető fontosságát. Ez volt az áttörés, és innentől indult el a Csillagszépírás kalligráfia tanfolyam.

Ha érdekel a történet itt elolvashatod >>>

Modern ecsettollas kalligráfia tanfolyamunk felépítése az alapoktól kezdődik, így nem mehetsz vele félre!