Semmi köze a kalligráfiának a szépíráshoz

Kalligráfia és kézírás

A kalligráfiának semmi köze a kézíráshoz!

Kérdések és tévhitek a kalligráfia tanulásról:

A kézírásom csúnya, attól még tanulhatok kalligráfiát?

Igen, nyugodtan, ugyanis maximum annyi köze van a kézírásnak a kalligrafikus íráshoz, mint a kézírásnak a festészethez. A kalligráfia ugyanis nem a kézírás szépítgetése. Alapvonásokat tanulsz meg, amiket utána megtanulsz összekötni és így keletkeznek a betűid, a folyóíráshoz semmilyen szinten nem kötjük a kalligráfia gyakorlását.

Nekem biztosan nem menne a kalligráfia tanfolyam, mert ronda az írásom!

Ez így nem igaz. Ha képes vagy megtanulni egyenes és görbe vonalakat húzni és hajlandó vagy kitartóan gyakorolni, akkor a kalligráfia tanfolyam neked való. Ha csak kifogást keresel, mert valójában nem érdekel, nincs rá időd, nem látod értelmét, nem akarsz következetesen gyakorolni, tényleg nem tudod majd megtanulni a kalligráfiát. De ha csak a kudarctól félsz, akkor megnyugtatlak, a ronda kézírás nem akadály.

Ingyenes kalligráfia tanfolyamunkon kipróbálhatod, illik-e hozzád ez a hobbi:

Az én kézírásom szép, így a kalligráfia is jól fog menni.

Ez így nem teljesen igaz. Igen lehet szép a kalligrafikus írásod, de nem azért mert a kézírásod szép, hanem azért mert eleget gyakorolsz és fejleszted magad. Csak így válhatsz jobbá.

Mik is azok az alapvonások?

Kalligráfia alapvonások
Alapvonások a csillagszép abc-hez

A fenti képen a csillagszépírás alapvonásokat láthatod. Ezeket a vonásokat kell megtanulnod ahhoz, hogy ebben a kalligráfia stílusban alkotni tudj. Ebből épül fel az egész kalligráfia abc. Nem bonyolult, igazából a kalligráfia tanfolyam nehézsége nem ebben rejlik, hanem az általad hozzáadott értékben.

A kalligráfia tanulás ugyanis elkötelezettséget igényel. A gyakorlás tesz majd jó kalligráfussá, a befektetett idő fejleszt. Nincs semmi titkos, gyors módszer. Ez jó hír mindazoknak, akiket csak a magukba vetett hit hiánya gátolt eddig, rossz hír viszont azoknak, akik nem akarnak vagy nem tudnak vele eleget foglalkozni.

És mi az elég? Kérdezheted. Attól függ, milyen gyorsan akarsz haladni. Napi 10-15 perc gyakorlással már 1 hónap alatt nagyon szép eredményt el lehet érni, de igazán akkor lesz a kezedben a kalligráfia tudás, ha hónapokat, akár éveket is rászánsz a fejlődésre.

Ha készen állsz belevetni magad ebbe az új hobbiba itt kezdd el:

Kalligráfia betűk felépítése

Kalligráfia abc betűfelépítés
Kalligráfia betűk

A fenti képen is látható, hogy az a és b betű is hogyan épülhet fel az alapvonásokból. Az egész kalligráfia abc így épül fel. Két hét alatt meg lehet tanulni biztonsággal az alapvonásokat, be tudod őket gyakorolni és onnan már jöhet az abc tanulása. Még két hét (napi 10-15 perc) és a teljes kisbetűs abc is megtanulható, főleg abban a struktúrában, amit a Csillagszép kalligráfia tanfolyamok követnek.

A Csillagszép kalligráfia abc betűi mind alapvonásokból épülnek fel. Ez teszi kalligráfiává, ezért olyan egységesek a betűk, és felismerhető az íráskép.

Ha kedvet kaptál, várunk az ingyenes kezdő kalligráfia tanfolyamon!